17-7-2017 tot 27-7-2017, Oostenrijk

Zomervakantie! 
Deze zomer ben ik naar Oostenrijk (Erzberg) geweest, 10 dagen lang. Een prachtige land om (landschaps)foto's te maken. Vanaf het vakantieverblijf was het zo'n 5 a 10 minuten fietsen naar Leopoldsteinersee, een prachtig meer met veel mogelijkheid voor leuke composities. Daar ben ik regelmatig naar toe geweest om de zonsondergang te fotograferen. Overdag hebben we dagelijks een wandeling gemaakt door verschillende natuurgebieden, maar door het harde licht zijn die foto's minder geslaagd.

De foto's zijn gemaakt met mijn Nikon D800 in combinatie met de Sigma 12-24mm, Nikon 18-35mm of Sigma 150mm. Vaak vanaf een Manfrotto of Gitzo statief. Bij sommige foto's is gebruik gemaakt van een Big stopper (ND-filter) of polarisatiefilter.

 

Hieronder is er een reeks te zien die ik gemaakt heb, inclusief datum en locatie.

(Even klikken op de foto's voor een mooiere weergave)

 

Commentaren: 3
 • #3

  Joël Nijsse (woensdag, 02 augustus 2017 14:49)

  Super gave foto's! Ik wist niet dat je van zwart wit houd XD maar hij is wel super gaaf. En derest natuurlijk ook. Keep it up!

 • #2

  Etienne (dinsdag, 01 augustus 2017 00:12)

  Inderdaad mooie reeks landschapsfoto's.
  Je vlinders zijn ook mooi vastgelegd, een rustige compositie.
  Mvg.

 • #1

  Hans Kemperman (zaterdag, 29 juli 2017 14:11)

  Goed bezig Matthijs, adembenemend mooie foto's!


23-2-2017, Hoedenkenskerke

Een echte winterse dag: veel regen en harde wind, ondanks dat was het 's middags toch goed weer. Dus ik heb mijn spullen gepakt en op de fiets vertrokken naar Hoedekenskerke. Mijn idee was in eerste instantie om naar de haven te gaan, maar daar kon ik geen foto's maken vanwege de wind die daar zorgde voor onscherpe foto's. Dus ben ik wat meer in de beschutting gaan zitten en gaan wachten op het juiste moment, juiste licht en de juiste compositie(s) gekozen. 

Uiteindelijk kwam ik thuis met een aantal gelukte foto's van de Zeedijk, voornamelijk gebruik gemaakt van de zogenaamde 'Big Stopper' die er voor zorgt dat de wolken in beweging op de foto komen.

 

Wat (exif)informatie over deze foto:

Gemaakt vanaf een statief, daar heb ik een aantal tassen tegenaan gezet voor de wind die anders mijn statief omver duwde.

Nikon D7100 + Sigma 10-20mm met B+W ND110 

 

 

F/8, 15" seconden, ISO-100 op 12mm.

Ook hier gebruik gemaakt van de tassen rondom statief. Instellingen:

Nikon D7100 + 10-20mm met B+W ND110

F/8, 20" seconden, ISO-100 op 10mm.

Op het moment dat ik naar huis wilde zag ik dit hekwerk met daarboven een mooie lucht, daarvan heb ik ook nog een foto gemaakt:

Nikon D7100 + 10-20mm met B+W ND110 vanaf statief.

F/8, 20" seconden, ISO-100 op 10mm.

Commentaren: 0

11-11-2016, Zeist

Nietsvermoedend doe je een keertje mee aan een fotowedstrijd, krijg je een poosje laten een berichtje van de Vogelbescherming.nl dat je genomineerd bent voor de wedstrijd 'Bevlogen oog' , dat is toch wel iets om heel blij van te worden!

 

Er waren 2 categorieën, de jeugd en volwassenen. Ik behoor bij de Jeugd.

11 November 2016 was de prijsuitreiking in Zeist, ik ben daar met een aantal familieleden naar toegegaan en kreeg te horen dat mijn foto 2e was geworden onder de categorie jeugd. Voor mij was het al een hele verrassing dat ik bij de genomineerde hoorde van de 1250 inzendingen (jeugd en volwassenen). 

 

 

 

 

 

Deze foto is gemaakt door mijn oom tijdens de prijsuitreiking.

Wat informatie over de foto van de Eendjes: hij is in April 2016 gemaakt in de vijver bij mij op het dorp, deze mooie Eendjes heb ik een aantal weken gefotografeerd. Het is mooi om te zien hoe snel ze groeien en dichtbij de ouder(s) blijven.

 

3 Van de 11 zijn groot geworden, de andere 8 hebben het niet overleeft.

Liggend in/half naast de sloot kwam ik mooi op ooghoogte waardoor je in de leefomgeving komt van je onderwerp (in dit geval de Eenden). Met een diafragma van F/5.6 word de voor- en achtergrond mooi onscherp. Met een 300mm objectief + converter kun je deze zeer tamme Eendjes groot in beeld brengen. Soms kwamen ze binnen een half meter voorbij zwemmen. Dat is echt genieten!

Nog een aantal foto's van de Eendjes:

Moeder Eend:

Commentaren: 0

29-8-2016, Kinderdijk

Kinderdijk is door vele fotografen en toeristen al bezocht, maar vandaag ben ik er ook voor het eerst geweest. We waren om +/- 18.00 aanwezig maar door wat vertraging met de parkeerplaatsen liepen we een half uurtje later Kinderdijk in. Ik had verwacht dat het op maandagavond nog niet erg druk zou zijn, maar dat viel tegen. Gelukkig had ik een mooi plekje bij een molen en bruggetje. Daar heb ik bij zonsondergang ook gestaan, ik had daar mooi tegenlicht, goede locatie en standpunt. 

De foto hiernaast heb ik daar gemaakt. Helaas wilde het wolkendek niet erg goed meewerken. Het was een 'lege' lucht. Maar op dit plekje had ik nog een klein gedeelte wolken.

 

 

Daarvoor ben ik nog wat verder het gebied ingelopen, op dat plekje stonden ongeveer 5 molens op een rij (niet goed te zien op deze foto). Ik werd beperkt door het riet die aan beide kanten stond. Vandaar dat ik voor portretstand heb gekozen omdat ik het riet niet in beeld wilde laten komen. De waterplanten op de voorgrond, het blauwe water in het midden, de molens daarboven en ook de blauwe lucht bovenin vind ik dit het beeld sterk maken. 

Bij deze foto heb ik de bekende 'Big Stopper' gebruikt. Zoals ik hierboven al schreef waren er weinig tot geen wolken. Maar met een lange sluitertijd komen de wolken in beweging op de foto en het wateroppervlak word glad gestreken.

 

Maar als je in Kinderdijk bent, kun je ook je telelens gerust meenemen. Zo vlogen er bijna heel de avond zo'n 15 tot 20 Purperreigers over ons heen. Mijn eerste waarneming van de Purperreiger, ik was dus erg blij dat ik mijn telelens heb meegenomen. Helaas vlogen ze wel op grote afstand, dus wel flink moeten cropppen. 

Op het moment dat ik de zonsondergang aan het fotograferen was zag ik nog een juveniele Fuut tussen het riet zwemmen op een kleine afstand. Dus ook hier snel mijn groothoek omgewisseld voor de telelens en op de steiger gaan liggen, dat lag niet prettig maar ik heb daardoor wel een mooi standpunt kunnen maken om goed op ooghoogte te komen met de Fuut.

Toen de zon een half uurtje onder was, heb ik de Big Stopper erbij gepakt en wat lange sluitertijden gemaakt. 

Met een sluitertijd van ongeveer 60" seconden was de foto toch nog onderbelicht, achteraf in de nabewerking wat opgelicht en dit was het uiteindelijke resultaat:

Commentaren: 2
 • #2

  Etienne (zaterdag, 03 september 2016 07:51)

  Hallo Mathijs
  Leuke blog, en vlotjes geschreven.
  Mvg.

 • #1

  daan meeusen (woensdag, 31 augustus 2016 14:26)

  mooie reportage gemaakt Matthijs